Telefoonangst heerst bij 40% van de jongeren

woman-4246954_1920

‘Liever communiceren zonder te praten’

Oké, ik voel mij nu opeens oud om dit te zeggen, maar “de jeugd van tegenwoordig” zal  niet snel de telefoon oppakken om een afspraak bij de kapper te maken. Aangezien ze de smartphone permanent in hun handen hebben is het makkelijker en veiliger om dit online te kunnen doen.

Veiliger?
Ja, helaas hebben veel jongeren last vaneen bepaalde vorm van telefoonangst.

Telefoonangst

Telefoonangst, ook wel bel angst of telefoonfobie, is een vorm van angst waardoor mensen niet durven te bellen. Het wordt gezien als een sociale fobie. Ook gebeld worden kan telefoon angsten oproepen. Bijna 40 procent van de jongeren heeft hier last van.

Jongeren sturen veel liever een berichtje dan dat ze iemand aan de telefoon krijgen. ‘Ze vinden bellen awkward.’  Als het even niet hoeft, bellen jongeren tot de 18 en 30 jaar liever niet.

“Ik vond het altijd erg eng om te bellen, omdat ik erg onzeker werd omdat ik niet wist wie ik aan de telefoon kreeg. Ook was ik bang dat ik over mijn woorden zou struikelen.”

Waarom dit bij veel jongeren speelt, is omdat ze het niet meer gewend zijn om vaak een telefoongesprek te voeren. Alles gaat bij jongeren online tegenwoordig. Jongeren weten vaak niet hoe ze in een telefoongesprek direct moet reageren. Ze blokkeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt en vinden het eng omdat ze niet met die spontaniteit om kunnen gaan.

Bellen niet meer van deze tijd
Volgens psycholoog Peter Nikken, specialist op het gebied van jeugd, media en mediaopvoeding, is bellen niet meer van deze tijd. “Jongeren communiceren liever zonder te praten. Er zijn nu nieuwe technieken om te communiceren. Het is niet zo dat ze contactgestoord zijn. Met de nieuwere communicatiemogelijkheden kunnen ze hun sociale contacten prima onderhouden.”

Wellicht niet een positieve ontwikkeling, maar niet onoverkomelijk. In de tijd waarin alles online gaat, kunnen jongeren zich prima redden en wanneer het “LIVE” moet, geeft dat vaak geen problemen.

Eén ding is zeker; de online agenda om je afspraak bij de kapper te maken is voor deze groep mensen met telefoonangst een hele mooie uitvinding.

Blog van Martin
Accountmanager 1Kapper.nl en 1BeautyAfspraak.nl